Wist u dat ..

... u uw reactie op / beoordeling van Koninginnedag 2008 in het gastenboek kwijt kunt?
 

Home arrow Nieuws arrow Laatste Nieuws arrow Opening expositie Z.K.H. Prins Willem Alexander.
Opening expositie Z.K.H. Prins Willem Alexander. PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Martin Looise   
zondag 27 juni 2004
Expositie Pronk en Praal, uitingen van Dynastiek zelfbewustzijn: de Oranje Nassau’s in de Grote Kerk van Breda. Opening door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander.

Op 29 september wordt een prachtige expositie geopend in de Grote Kerk van Breda door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander. Hij opent niet alleen de expositie maar ook de pas gerestaureerde Prinsenkapel die zich in de Kerk bevindt. Deze expositie is te bezichtigen van 1 oktober 2004 tot 1 augustus 2005 en krijgt daarna een vervolg.

Image


Breda 600 jaar Nassau

Voorafgaand aan de expositie wordt een manifestatie “Breda 600 jaar Nassau” georganiseerd ter gelegenheid van het feit dat 600 jaar geleden de eerste Nassau zich in de Nederlanden vestigde (in Breda). Deze manifestatie start op 24 augustus 2004. Breda staat dan gedurende 6 weken in het teken van de Nassau’s met culturele manifestaties, speciale activiteiten, rondleidingen, enzovoort.

Er maken zeer bijzondere objecten deel uit van de expositie

opattractie in de expositie is de gewelfschildering van de Prinsenkapel (1533 vermoedelijk door Thomas Vincidor de Bologna, leerling van Raphael) in opdracht van Graaf Hendrik III van Nassau. Hendrik III van Nassau was de hoogste adviseur van Keizer Karel V en wilde laten zien hoe belangrijk (en rijk) hij was. Het altaarstuk “ De vinding van het Ware Kruis” (ca. 1535) is een van de weinig goedbewaarde altaarstukken uit de school van Jan van Scorel, de beroemde 16e eeuwse schilder.
Het monument van Engelbrecht I van Nassau (anoniem, ca. 1505 – 1515) is een van de hoogste grafmonumenten van Nederland

Ook het grafmonument van Frederik Van Renesse (anoniem Ca. 1538) kent geen vergelijkbaar exemplaar in Nederland. In de expositie worden een groot aantal objecten uit diverse musea uit binnen- en buitenland geëxposeerd. Ongeveer 20 collectiestukken worden in speciale vitrines voor het eerst aan het publiek vertoond.

In het Bredaas Museum bevindt zich het veelluik “Sacramentsretabel van Niervaart” (anoniem, ca. 1535). Dit veelluik is een van de onderdelen die deel gaan uitmaken van het project “Bredaas Museum op locatie”.

Voor meer informatie of beeldmateriaal: www.grotekerkbreda.nl of secretariaat Stichting Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk Breda telefoon 076 – 5 21 82 67 of e mail Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Laatst bijgewerkt op ( zaterdag 03 februari 2007 )
 
< Vorige   Volgende >

Oranje fotos

IMG_4444.jpg
IMG_4402.jpg
IMG_4416.jpg
IMG_4455.jpg
© 2018 De website van de oranjevereniging Gapinge
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
JoomSEF SEO by Artio.

Valid XHTML 1.0 Transitional